BIOTELOMER

ADN-UL, TELOMERII si ENZIMA NEMURIRII
Telomerii sunt structuri (biochimice) distincte ce constau in aceeasi secventa de baze azotate de la nivelul ADN-lui si sunt situati la capatul fiecarui cromozom (fig.2). La om, secventa telomerilor este TTAGGG. Aceasta secventa, de obicei, se repeta de aproximativ 3000 de ori si poate ajunge pana la 15.000 de perechi de baze in lungime.
Rolul telomerilor
Telomerii joaca un rol important in:
– protejarea materialului genetic prin formarea unui ,,capac” la capetele cromozomilor, impiedicand astfel unirea a doi cromozomi prin alipirea necorespunzatoare a capetelor acestora;
– organizarea si activitatea normala de la nivelul nucleului si al celulei;
– procesul de imbatranire prin reglarea raspunsului celular la stres (permite cromozomului sa fie reprodus in mod corespunzator in timpul diviziunii celulare).
De fiecare data cand o celula realizeaza replicarea ADN-ului, cromozomii sunt redusi cu aproximativ 25-200 de baze (A, C, G, sau T) pe replicare. Cu toate acestea, deoarece capetele sunt protejate de telomeri, singura parte a cromozomului care se pierde este cea a telomerilor, iar ADN-ul ramane intact.
Fara telomeri, in cele din urma s-ar ajunge la pierderea intregii gene cromozomale.
Factorii principali ce contribuie la scurtarea telomerilor in timpul diviziunii celulare (fig. 4):
- in faza finala de replicare a ADN-ului se pierd aproximativ 20 de perechi de baze azotate pe diviziune celulara.
- Stresul oxidativ – datorita acestuia se pot pierde intre 50-100 de perechi de baze azotate pe diviziune celulara. Cantitatea de stres oxidativ ce afecteaza organismul este considerata a fi determinata de stilul de viata si de diversi factori.
Stresul oxidativ si factorii determinant.
Prin studiile efectuate de-a lungul timpului se considera ca stresul oxidativ ,,ataca” proteinele, lipidele, acizii nucleici, membranele celulare si are efect distructiv asupra structurilor celulare si componentilor vitali (enzime, acizi nucleici).
Factorii ce sunt considerati a fi cei mai importanti in aparitia stresului oxidativ si in determinarea aparitiei diverselor patologii cu importanta majora in medicina moderna:
- Fizici:caldura (temperatura ridicata, alimentele indelung procesate la foc) sau temperatura scazuta, radiatiile (UV si cele ionizante, radiatia nucleara, radiatiile emise de calculatoare, televizoare, telefoane mobile), microundele;
- Chimici:dieta (bogata in aditivi alimentari, uleiuri vegetale hidrogenate, excesul de alcool), poluarea, pesticidele si insecticidele, smogul fotochimic, ozonul, ionii metalelor grele (ex: Al si Cd din apa), existenta ionilor metalici tranzitionali (Fe, Mn, Pb), unele medicamente, fumul de Tigara, gazele de esapament, contactul cu agenti cancerigeni (ex. azbest), ingrasaminte chimice;
- Biologici:virusuri, bacterii, fungi;
- Stresul intelectual si fizic;
- Stresul emotional perturbator.
Cand telomerii devin prea scurti, cromozomul ajunge la o „lungime critica” si nu mai poate fi replicat.
Aceasta lungime critica ,,declanseaza” moartea celulelor, programata printr-un proces numit apoptoza.
Cum se mentine lungimea telomerilor?
In ultimele decenii, prin studiile realizate s-a stabilit ca exista o legatura intre micsorarea lungimii telomerilor, procesul imbatranirii si aparitia bolilor.
La nou-nascuti, telomerii tind sa aiba o lungime ce variaza de la aproximativ 8.000 la 13.000 de perechi de baze. S-a observat ca acest numar tinde sa scada cu aproximativ 20-40 de perechi de baze in fiecare an. Asa ca, atunci cand se ajunge la varsta de 40 de ani, se pare ca sunt pierdute pana la 1.600 de perechi de baze din telomeri.
Scurtarea telomerilor se produce progresiv si este cauzata de incapacitatea organismului de a mai produce suficienta telomeraza.
Telomeraza, numita si ,,enzima nemurii”, este o enzima care impiedica scurtarea telomerilor si reface secventele de ADN prin adaugarera secventei TTAGGG telomerilor la capetele cromozomilor. Lungimea medie a telomerilor este reglata si mentinuta prin procese specifice in celulele germinale, celule stem si limfocite. La nivelul acestora s-au constatat cantitati ridicate de telomeraza. in celulele somatice (celulele corpului animal sau vegetal), lungimea telomerilor si cantitatea de telomeraza sunt mici si eterogene. De obicei, cantitatea de telomeraza scade odata cu varsta (fig. 6). Pierderea de celule stem prin uzura telomerilor determina imbatranirea celulelor si a organismului, aparitia celulelor anormale, a celor maligne si ulterior, la un moment dat, aparitia tumorilor neoplazice si a cancerului.
Actiunea telomerazei permite celulelor sa pastreze multiplicarea pentru a evita imbatranirea.
In urma studiilor realizate de-a lungul timpului, s-a constatat ca exista specii de plante si amestecuri de plante care, prin constituentii si principiile lor active, stimuleaza functiile telomerilor, crescand exponential imunitatea, regenerand si intinerind organismul.
Printr-un stil de viata sanatos, o dieta adecvata si prin aportul suplimentar de BIOTELOMER EXTRACT, organismul nostru poate beneficia de procese de activare potentata a telomerazei, protectia cromozomilor si a ADN-ului.
BIOTELOMER EXTRACT contine o combinatie originala de extracte standardizate, plante medicinale si produse ale stupului, ai caror constituenti (polizaharide, glicoside, triterpene, polifenoli, flavonoizi, amino-acizi, alcaloizi, minerale trasoare etc.) sunt recunoscuti, prin studii stiintifice, ca avand importante actiuni in sinteza normala a proteinelor si a ADN-ului, in diviziunea celulara si in sustinerea proceselor normale ale metabolismului celular, cu efecte de revigorare si revitalizare a organismului, a functiilor acestuia, de imbunatatire si sustinere a imunitatii, a functiei sexuale, de regenerare si intinerire a organismului.
Ingrediente/capsula:
PROTECTOR:
- Astragalus (Astragalus membranaceus), extract apos din radacina 4,5:1, cu 16% polizaharide – 100mg
- Gheara-matei (Uncaria tomentosa), extract hidroetanolic din scoarta cu 3% alcaloizi – 100mg
- Laptisor de matca, extract liofilizat 3,5:1 – 100mg
- Ghiara-diavolului (Harpagophytum procubens), extract hidroetanolic din tuberculi 20:1 cu 5% harpogoside – 50mg
- Ciuperca tibetana (Cordyceps sinensis), exract din micelium 4:1 – 50mg
- Piper negru (Piper nigrum), extract din fructe cu 95% – 5mg
Capsula vegetala – 100mg
ACTIVATOR:
- Astragalus (Astragalus membranaceus) extract hidroetanolic din radacina cu 2 % astragaloside IV – 100mg
- Boabe de struguri (Vitis vinifera), extract din coaja cu 25% resveratrol – 100mg
- Coacaz-negru (Ribes nigrum), extract din fructe, cu 3% polilenoli – 100mg
- Tomate (Lycopersicum esculentum), extract din fruct cu 5 % licopen – 50mg
- Alga rosie (Haematoccus pluvialis), extract cu 1,5% astaxantina – 50mg
- Coada calului (Equsetum arvense), extract apos cu 7% siliciu – 40mg
- Drojdie de bere (Sacaromices cerevisiae) extract de Seleniu (2000ppm Se/g) – 10mg
- Piper negru, fructe (Piper nigrum), extract cu 95% – 5mg
Capsula vegetala – 100mg
Mod de administrare:
Cate 1-3 capsule/zi din fiecare flacon cu pauza o ora intre ele. Mai intai se administreaza capsula Protector iar apoi capsula Activator.
A se consuma inainte sau dupa masa cu o ora.